smartphone verslaving voorkomenWie kent het niet: jouw kind zit de hele dag op zijn of haar smartphone te kijken.

Lekker gezellig, 6 of 8 weken lang je kind de hele dag op zijn of haar smartphone ?
Op de camping 2 weken smartphone kijken en 2 weken ..... gezellig of ....
Leuk bij een ALL inclusive resort 2 weken lang een kind / tiener die alleen oog heeft voor zijn of haar smartphone.
Geen zwembad, geen interesse in het andere geslacht, geen vriend of vriendinnetje op vakantie maar gezellig ?? met je smartphone op vakantie.
Je zou als ouder bijna de smartphone van je zoon of dochter per ongeluk kapot maken of onbruikbaar.....!


Hoe voorkom je dat jouw kind niet smartphone verslaafd raakt ?

Probeer smartphone loze uren te maken of af te spreken.
Dus een aantal keer per dag kijken, daarna wifi en mobiele gegevens uitzetten en andere activiteiten gaan doen zoals een museum of attractiepark of andere evenement bezoeken en leuke dingen gaan doen zoals een mooi strand in Nederland of Europa bezoeken.
Zo heb je op veel stranden zoals op de Maasvlakte of de Brouwersdam bij Ouddorp slecht internet, waardoor je niet vrolijk wordt om je smartphone te gebruiken en zeker geen filmpjes kunt kijken op je smartphone.


In het buitenland en zeker buiten Europa zoals op de prachtige stranden van de Seychellen heb je helemaal geen internet verbinding of WiFi !!
Dus een mooi en afgelegen strand bezoeken zorgt voor minder smartphone gebruik en dan ga je vanzelf zwemmen, voetballen of andere spelletjes doen op het strand dan de hele dag op je smartphone kijken !

Zit jouw zoon de hele dag op zijn smartphone ?
Help mijn dochter kijkt heel de dag op haar smartphone !

Probeer met je kind een maximale tijd per dag af te spreken bijv. in de ochtend, ergens in de middag en een half uurtje in de avond.

Smartphone gebruik is niet alleen goed, maar ook slecht voor je ogen, omdat je minder ver kijkt en alleen maar dichtbij op een klein (4 tot 6 " scherm) beeldscherm zit te focussen en kijken.

Dat is niet goed voor je ogen bleek uit recent onderzoek !

Ook de Koning en de Koningin hebben voor hun dochters de 3 prinsessen hebben afspraken gemaakt over smartphone gebruik tijdens de vakantie:

Schermloze weken voor prinsesjes tijdens zomervakantie

Waarbij er ook andere activiteiten worden ondernomen.


Een ander goed idee is om 1 of 2 keer per dag een kwartier of half uur je smartphone te gebruiken om berichten zoals whatsapp, facebook en instagram en email te bekijken en daarna het smartphone of tablet scherm weg te leggen en niet op een scherm te kijken.
Zo kun je ontspannen met spelletjes of sport of iets bezoeken.

Tijdens vakantie kun je proberen wat leuks te gaan doen zonder smartphone, ga lekker zwemmen , voetballen, spoorzoeken.

Maar hoe ontdek je een mooie stad, leuke route door een pretpark of bos zonder navigatie van je smartphone, of even iets opzoeken over die leuke winkelstraat in de oude stad, of de highlights van een pretpark of de wachttijden van alle attracties bekijken op de Efteling app, zeer handig, maar zo is je smartphone wel iedere 15 minuten nodig !


Hoe voorkom je dat jouw kind of partner smartphone verslaafd wordt ?
Tijden af te spreken dat er niet op het smartphone of tablet scherm wordt gekeken ?
Bijvoorbeeld: tijdens het eten niet op je smartphone kijken.

Je kunt ook afspreken om wifi en mobiele gegevens uit te zetten, waardoor je minder prikkels krijgt om regelmatig op je smartphone scherm te kijken voor nieuwe berichten.

Die piepje en signalen zijn meestal van facebook, instagram of whatsapp.
Dat iemand een nieuw bericht heeft geplaatst op facebook of instagram is minder interessant en meestal niet noodzakelijk om dit direct te bekijken.
Zo zou je er voor kunnen kiezen om die alerts uit te zetten, waardoor nieuwe berichten of posts op instagram of facebook niet resulteren in een signaal op jouw smartphone.

Een bericht op whatsapp kan natuurlijk wel belangrijk zijn , maar groeps berichten kun je bijv. dempen, waardoor alleen persoonlijke berichten een signaal opleveren.
Zo bewaar je voor jezelf de rust en hoef je niet iedere 5 minuten op je telefoon te kijken.

Ook kun je kijken of je push nieuwsberichten van NOS, NU.nl of AD.nl of Telegraaf kunt verminderen of uitzetten.
Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te laten piepen wanneer er iets gebeurd in Nederland of de Wereld.

En over het algemeen kun je de meeste sociale media berichten best een uurtje missen, want is het zoooo ontzettend belangrijk dat jij direct het bericht moet lezen dat iemand nieuwe schoenen of kleren heeft gekocht bij een online winkelier ?
Of kun je een bericht dat iemand op een leuk terras zit ook wel een paar uur later lezen ?

De meeste berichten op social media kunnen wel een paar uurtjes of dagen wachten.
Zelfs wanneer iemand meld dat hij of zij iemand in het ziekenhuis heeft liggen, is geen top prioriteit om direct te lezen of erop te reageren....
want iemand in het ziekenhuis ligt er niet om zijn sociale media zoals facebook of instagram te checken , maar om zo snel mogelijk behandeld te worden en zo beter te worden !

Wil je verder praten en oplossingen voor smartphone verslaving neem dan contact op met de schrijver van dit artikel en verslavings ervarings deskundige:

Arie van der Giesen van Profias
smartphone verslaving is een groeiend probleem bij vooral kinderen.
Smartphoneverslaving wordt vaak onderschat en niet als echte verslaving gezien.